Almere of andere waterlocaties

wonen / zorg

studie, 2011-2012

030ARCHITECTEN

vroeger of later worden we ouder en komt het moment dat niet meer alles zo gemakkelijk gaat. Vele mensen boven de 65 gaan dan op zoek naar een appartement waarin men zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen. Vaak zijn deze woningen gekoppeld aan zorginstellingen die later hun diensten aan de bewoners aanbieden.

Regelmatig worden deze seniorencomplexe in nieuwbouwgebieden neergezet. Er worden collectieve gevormd om samen kostengunstige projecten naar eigen ideeën en wensen te realiseren. Maar waarom moet het altijd op het vaste land gebeuren? Vele nieuwbouwgebieden maken ruimte voor waterkavels die voor een lagere prijs te koop zijn dan bouwkavels. Dit biedt kansen.
De studie ‘drijvende seniorenwoningen’ laat zien dat wonen op het water ook geschikt kan zijn voor senioren. Door het koppelen van twee ligplaatsen ontstaan er twee woonboten met verschillende typologieën woningen. Zowel alleenstaande als ook stellen kunnen levensloopbestendig op het water gaan wonen. De toegankelijkheid voor rollator en rolstoelgebruikers wordt o.a. door een lift en ruime gangen gewaarborgd. Door het invoeren van domotica blijft de bewoner lang zelfstandig en onafhankelijk.
Als deze ‘drijvende seniorenwoningen’ gecombineerd worden met een zorgsteunpunt aan land dan ontstaat er een verfrissend nieuw woon-zorg-concept.