Locatie

Zeist, NL

Functie

wonen (2o1-kap)

Fase

bouwstart april 2013, opgeleverd juli 2013

Opdrachtgever

particulier

Omschrijving

De wens van de particuliere opdrachtgever was het om de ruime tuin meer met de woonruimte te verbinden. Door een uitbouw aan de achterzijde zal een nieuwe woonkamer met veel glasvlaktes ontstaan waarmee de contact tussen binnen en buiten optimaliseert wordt. Tegelijker tijd is het belangrijk dat de functionaliteit behouden blijft en onder andere een achterom meegenomen wordt in het ontwerp. Voor een ideale functionaliteit ook binnen in zal er een nieuwe open eetkeuken gerealiseerd worden zodat er een moderne open leefruimte ontstaat. Met een nieuwe en-suite-kast wordt de oudere deel van het bestaande huis gescheiden van de nieuwe moderne uitbouw.

Het ontwerp is gebaseerd op veel transparantie en zal uitgevoerd worden met een vrije wandschijf waar een L-vorm op aansluit en waarvan de twee andere gevels helemaal van glas zijn. Door het aanwezige hoogteverschil in het terrein is het mogelijk om met twee treden omlaag de nieuwe woonkamer extra hoogte te geven en hierdoor de zichtlijnen richting tuin ook vanuit de eetkeuken te benadrukken.

Qua materialisatie sluit de uitbouw met de horizontale belijning in de houtgevel aan op de voegen van de bestaande baksteengevel. De L-vorm wordt in grote platen uitgevoerd om een rustige uitstraling aan dit element van de uitbouw te geven. De nieuwe glasvlaktes worden strak in de gevel weggewerkt zodat binnen en buiten in elkaar over lijkt te lopen zonder belemmeringen van kozijnen.