Locatie

Oerle, NL

Functie

gastenverblijf en wellness

Fase

open prijsvraag, 2010

Ontwerp

030ARCHITECTEN

Omschrijving

Voor de uitbreiding van de Berkter Hoef is er gekeken hoe de combinatie van een Brabantse langgevelboerderij en een nieuwe ‘schuur’ op een gepaste wijze samen een nieuw geheel kunnen vormen. Het karakter van een schuur, de weidse vergezichten en het ruimtelijke wensenpakket zijn daarbij het uitgangspunt geweest.

Het nieuwe bijgebouw toont zich door zijn dakvorm, de houten gevels en de grote poort als een moderne versie van een schuur, waarbij de verschillende functies zo optimaal mogelijk zijn gepositioneerd. Door een koppeling te maken tussen de monumentale boerderij en de nieuwe ‘schuur’ is het mogelijk om een nieuwe entree voor de gehele woning te creëren. Deze verbinding biedt zo de mogelijkheid direct vanuit de woning naar het wellness gedeelte te gaan. Het gastenverblijf is met een separate entree in de nieuwe ‘schuur’ ondergebracht.

Het bijgebouw is in drie zones opgedeeld, de garage, het gastenverblijf en het wellness gedeelte. Vanuit de inrit van de kavel bereikt men, aan de kopse kant van het gebouw, de ruime garage met berging en mogelijkheid voor het plaatsen van de maaimachine of de quad. Aangrenzend aan deze garage bevind zich het 2-kamer appartement (gastenverblijf) dat volledig zelfstandig kan functioneren en uitkijkt over de velden van Oerle.
In het zuiden bevindt zich de wellness met sauna, stoomcabine, relaxgedeelte en mogelijkheden voor omkleden en douchen. Vanuit hier is het overdekte terras toegankelijk met zicht over de zwemvijver, de tuin met de monumentale bomen en de achterliggende weilanden. Via de trap in het nieuwe entreegebied is de bovenverdieping van de nieuwe ‘schuur’ te bereiken, waar zich de slaapkamers, badkamer en multimediaruimte bevinden.

In het ontwerp is de denkwijze van passief bouwen meegenomen. Dat betekent niet alleen energie besparen maar ook energie opleveren. Er zijn verschillende ideeën voor het opwekken van energie in het ontwerp verwerkt, bijv. een warmtepomp en zonneboilers. Ook de zwemvijver maakt deel uit van deze denkwijze. Voor de materiaalkeuze wordt gedacht aan hout, glas, leemstuc en leisteen.