Amsterdam, NL

wonen / logies

prijsvraag duurzaam drijvend wonen, 2010

E. Galsdorf, H. Otten, M. Dahlmann, T. Lap, V. Mueller, J. Snel, M. Amosov, K. v.d. Voorn

Stadsdeel Amsterdam-Oost-Watergraafsmeer heeft begin 2010 de prijsvraag ‘Duurzaam Drijvend Wonen’ georganiseerd. De opgave bestond uit het ontwerpen van een autarkisch woonboot, dat helemaal onafhankelijk van voorzieningen door derden zou zijn. Teams van professionals en studenten waren opgeroepen om hun ideeën hierover vorm te geven.

In de HotArk wordt 24uur per dag geleefd. Het is een expositiewoning waar iedereen zelf kan ervaren hoe comfortabel duurzaam wonen is. Een autarkisch hotel in een woonark. Een HotArk!

In de HotArk kunnen 4 tot 8 personen overnachten en ontbijten. Op een prachtige locatie in Amsterdam-Oost ervaren zij het comfort van duurzaam drijvend wonen. Dat is niet alleen prettig om duurzaamheid onder de aandacht te brengen maar ook een goede test om duurzame maatregelen in de praktijk te toetsen.

Het denken vanuit gebruikscycli staat voorop bij het ontwerpen van de HotArk. Een dagelijkse gebruikscyclus is al genoemd. De autarkische energiehuishouding is vanzelfsprekend een tweede cyclus. Het water en de waterzuivering een derde. Uniek aan de HotArk is dat er niet alleen energie maar ook voedsel wordt geproduceerd. Er wordt vis gekweekt in een bassin onder de ark. De langsgevels hebben aan weerszijden grote kassen waarin planten verbouwd worden. Op dak groeien kruiden.

Een woning die de laatste stand van de techniek demonstreert heeft niet het eeuwige leven. Juist daarom is de gedachte aantrekkelijk dat de HotArk wanneer de glans van het vernieuwende concept eraf is nog steeds uitstekend gebruikt kan worden als bed&breakfast. De HotArk in Amsterdam-Oost kan de eerste zijn van een keten duurzaam drijvende accommodaties.