Locatie

Hilversum, NL

Functie

werken

Fase

prijsvraag, april / mei 2012

Ontwerp

AI030-consortium (Arcadis, Inzight architecture en 030ARCHITECTEN)
3D visualistatie: Omni Ontwerp

Omschrijving

Winnaar Open Source Office competition (mei 2012)

Open Source Office is een initiatief van Brakel Interieurgroep BV en hun consortiumpartners. De uitdaging in de competitie bestond uit het ontwerpen van een duurzaam en flexibel kantoorgebouw voor de Brakel Interieurgroep door middel van co-creatie. Dit kantoor zal het huidige kantoor vervangen en grenst aan een bestaande productiehal.

AI030-consortium heeft met het ontwerp TRANSFORMATIE deze competitie gewonnen.

ARCHITECTUUR
Vanuit duurzaamheidaspecten en gezien de levenscyclus van productiehal 10 is er voor gekozen om de hal voor een groot deel te behouden. Een doos-in-doos constructie vormt de basis van het ontwerp voor de nieuwe kantoorruimtes.

Door de introductie van een atrium en een binnenstraat, de ‘backbone’, wordt voldoende daglicht en openheid het gebouw binnen gehaald voor een aansprekend werkklimaat. In het groene atrium worden op balkons en terrassen verschillende type werkplekken gecreëerd.

Interne en externe zichtlijnen spelen een belangrijke rol in het ontwerp. De ‘backbone’ is zowel van buiten als van binnen duidelijk herkenbaar. Binnen ontstaat hier de ontmoetingsplaats, binnenstraat genoemd, met pantry en koffiecorner.

Op de 2e verdieping dient de backbone-opbouw als basis voor het aansluiten van losse modulen. Deze modulen zijn zelfstandige eenheden die tijdelijk als showroom of werkplek in de hallen of het buitenterrein geplaatst kunnen worden. Als er behoefte aan meer kantoorruimte is kunnen de modulen op het dak bijgeplaatst worden. Hierdoor wordt grote flexibiliteit in kantooroppervlak geboden.

KLIMAAT / ENERGIE CONCEPT
De essentie van het klimaatconcept en de energievoorziening ligt in de 1ste stap van de TRIAS Energetica; het beperken van het energieverbruik, met uiteraard behoud van comfort.

Het essentieel uitgangspunt is het beperken van aanwezige koeling. Het concept is gebaseerd op de mogelijkheid tot het wegkoelen van de warmte die geproduceerd wordt door personen, verlichting en apparatuur.

Dit geeft gedurende het overgrote deel van het jaar een zeer comfortabel klimaat. Warme zonnige dagen zullen invloed hebben op het binnenklimaat. Bij correcte uitwerking binnen de ontwerpfase blijft deze invloed binnen acceptabele grenzen.

De warmteproductie in de zomer wordt hergebruikt in de winter door toepassing van warmte-/koudeopslag in de bodem. Door met koel water, uit de koude bron, de buitenlucht te koelen, warmt het water op. Dit water wordt opgeslagen in de warme bron (ca. 80-120 m diep) voor gebruik in de winter.

Alle warmte kan worden opgeslagen en hergebruikt. Er is zelfs te kort. Het idee is om dit aan te vullen met warmte uit de lakstraat. Op deze wijze ontstaat er een mooie energetische balans.

Het concept is uitermate geschikt om zelfvoorzienend uit te voeren indien de elektriciteitsvraag wordt ingevuld door bijvoorbeeld zonnepanelen.

DUURZAAM KANTOOR = DUURZAAM INTERIEUR

Bij een duurzaam kantoor hoort een duurzaam interieur. Enkele feiten betreffende het interieur:

  • ‘Krijtverven’ op basis van natuur-lijke pigmenten, watergedragen en 100% ecologisch afbreekbaar.
  • Het hout voor de binnenstraat is ook van duurzaam Accoya hout.
  • Tapijttegels welke voor 90% bestaan uit gerecycled garen. De tegels worden door middel van een speciaal systeem, vervaardigd uit gerecyclede PET flessen aan elkaar bevestigd. Hierdoor zijn de tegels eenvoudig weer los te halen en te herschikken. Plug-and-play voor een zeer flexiblel kantoor.
  • Al het meubilair is 100% recyclebaar. Veelal terugname bij fabriek.
  • 75% van het meubilair is vervaardigd uit gerecyclede materialen.
  • Alle materialen welke niet uit gerecyclede materialen bestaan zijn duurzaam geproduceerd.
  • Samen met van Assem interieurbouw is een concept ontwikkeld voor een mobiel en modulair bureau dat volledig is opgebouwd uit duurzame materialen (Ecoboard, gerecycled HPL, onderstel uit gerecycled staal).